Štátna vedecká knižnica bude mať centrum štúdií Bibliotheca Cassoviensis

22.08.2012 Košice

Košice 22. augusta (TASR) - Budova Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach na Pribinovej ulici prejde v nasledujúcich mesiacoch rekonštrukciou, ktorej výsledkom bude vytvorenie centra regionálnych štúdií Bibliotheca Cassoviensis. Obnova sa týka západného traktu objektu bývalej väznice z 19. storočia.

"Vznikne tak kultúrne a vzdelávacie centrum s on-line prístupom, v ktorom bude na jednom mieste sústredený unikátny knižničný fond súvisiaci s rozvojom Košíc, cestovným ruchom a miestnou kultúrou," uviedla dnes pre TASR vedúca oddelenia výpožičných služieb a študovní ŠVK Štefánia Petercová. Po rekonštrukcii vzniknú nové moderné priestory a študovne.

Práce na rekonštrukcii by mali byť hotové do začiatku budúceho roku, keď sa Košice stanú Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK). Na projekt s podporou Ministerstva kultúry SR je vyčlenených 624.580 eur. "Otvoriť by sme to mali už zariadené s prvou veľkou výstavou, predpokladám, v máji," dodala vedúca knižničného oddelenia.

V celom objekte bude 25 prístupov k internetu, wifi napojenie a moderná technika na uľahčenie prístupu k fondom vrátane počítačov, skenera mikrofilmov či samoobslužného skenera.

ŠVK počíta aj s novou výstavnou sálou, kde bude verejnosti prezentovať svoje bohaté historické fondy. "Môžeme robiť výstavy na všetky možné témy," konštatovala Petercová.

Objekt na Pribinovej ulici postavili v roku 1878 pre väznicu košickej sedrie, vedeckej knižnici patrí od roku 1992. Tri trakty budovy v minulosti obnovili, západná časť sa však dostala do havarijného stavu.
 

Vyberte región